Skip to content Skip to footer

Wat is microneedling?

Collageeninductietherapie (CIT), ook bekend als microneedling, dermarolling of skin needling, is een cosmetische procedure waarbij de huid herhaaldelijk wordt doorboord met kleine, steriele naalden (microneedling van de huid). CIT moet worden gescheiden van andere contexten waarin microneedling-apparaten op de huid worden gebruikt (bijv. transdermale toediening van geneesmiddelen, vaccinatie).

Het is een techniek waarnaar nog steeds onderzoek wordt gedaan, maar het is gebruikt voor een aantal huidproblemen, waaronder littekens en acne. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat, in combinatie met een behandeling met minoxidil, microneedling haaruitval effectiever kan behandelen dan behandeling met alleen een minoxidil.

Bloedplaatjesrijk plasma (PRP) kan worden gecombineerd met een behandeling met collageeninductietherapie in een vorm van dermatologische autologe bloedtherapie. PRP is afgeleid van het eigen bloed van de patiënt en kan groeifactoren bevatten die de collageenproductie verhogen. Het kan plaatselijk op het gehele behandelgebied worden aangebracht tijdens en na behandelingen met collageeninductietherapie of kan intradermaal op littekens worden geïnjecteerd. De werkzaamheid van de gecombineerde behandelingen blijft in afwachting van wetenschappelijke studies.

Elke dermatoloog die we interviewen, kan niet stoppen met praten over de voordelen van microneedling. De minimaal invasieve behandeling kan over het hele lichaam worden gebruikt – van hoofdhuid tot enkels – om het uiterlijk van littekens te verbeteren, collageen te stimuleren of de haargroei te stimuleren. Het is ook een standaardbehandeling voor fijne lijntjes en rimpels, zonneschade en striae. Het doet het allemaal.
Microneedling maakt microscopisch kleine gaatjes in de huid

Simpel gezegd, microneedling is het inbrengen van zeer fijne korte, gesteriliseerde naalden in de huid voor verjonging, legt Macrene uit. Wanneer de huid deze speldenprikken voelt, zal je lichaam zich op natuurlijke wijze haasten om ze te genezen, wat resulteert in een voller, jeugdiger uiterlijk. Het meest populaire (en kosteneffectieve) micronaaldapparaat, een dermaroller, bestaat uit microfijne naalden met een diameter van 0,5 tot 2,5 millimeter. Maar als het vooruitzicht van meerdere naaldwonden u enigszins onheilspellend in de oren klinkt, weet dan dat de lekke banden meer op speldenprikken lijken die alleen op oppervlakteniveau diep binnendringen.

Leave a comment